Vragen? Bel ons: +32 (0)13 - 77 11 21 - Winkel: Lochtstraat 2, 3272 Testelt - [email protected]

Zoete wijnen

Home / Hongaars / Zoet

Hongaarse dessertwijn, pure traditie in je glas

Wist je dat de Hongaarse dessertwijn de oudste is in zijn soort? Inderdaad, in dit prachtige land aan het Balatonmeer worden reeds eeuwen zoete wijnen geproduceerd. Je vindt ze in witte en goudroze tinten. Deze wijnen kunnen zowel bij het aperitief, voorgerecht of nagerecht geserveerd worden. Ze zijn full-bodied met een pittige een lichtjes zurige toets.

Hongaarse dessertwijn, kwaliteit gegarandeerd

De meest gewaardeerde Hongaarse dessertwijn is de Tokaji Aszu. Maar ook andere dessertwijnen uit Hongarije zijn hun geld meer dan waard. De Tokaji Aszu is afkomstig uit de streken van de rivieren Tisza en Bodrog. De wijn wordt geproduceerd na een edele rotting van de druiven. Dit resulteert in een verdroogde druif waarin de smaken en aroma's optimaal zijn geconcentreerd. Deze druiven worden toegevoegd aan de droge basiswijn die uiteindelijk rijpt tot een product van topkwaliteit. De term 'puttonyos' die je vaak op de etiketten ziet, verwijst naar de hoeveelheid draagzakken (puttonyos) van deze droge druiven die toegevoegd zijn aan de basiswijn. Vroeger werden er wijnen van 3, 4, 5 en 6 puttonyos gemaakt. Nu gaat men in Hongarije voor de hoogste kwaliteit en produceert men hoofdzakelijk nog 5 en 6 puttonyos.

Hongaarse dessertwijn, gewaardeerd door vele wijnspecialisten

Hongarije heeft een heel bewogen geschiedenis achter de rug. De wijnmakerij heeft daar in het verleden onder geleden. Tijdens de oorlogen werden de wijngaarden verwaarloosd, onder de Russische overheersing werden alle topwijnen naar de Sovjet-Unie uitgevoerd. Sinds de onafhankelijkheid van Hongarije zijn ook buitenlandse wijnmakers gaan investeren en bloeien de wijngaarden terug als nooit tevoren. Dit is een duidelijk bewijs dat wijnproducenten van hoog niveau geloven in het uitstekende klimaat, de perfecte grond en de know-how om de traditie van de Hongaarse topwijnen verder te zetten. Dessertwijn uit Hongarije staat in het verlanglijstje van vele wijnkenners.

Hongaarse dessertwijn en food pairing

Hoewel de naam Hongaarse dessertwijn verwijst naar nagerechten, kan deze wijn ook perfect als aperitief, als begeleiding van voorgerechten of als digestief genoten worden. Ze gaan bijvoorbeeld uitstekend met foie gras, gerechten met zoetzure ingrediënten, blauwe kazen en uiteraard bij pittige Hongaarse gerechten. Het zurige tintje in de Hongaarse dessertwijn past uitstekend bij bereidingen met appel en perzik.

Dessertwijn uit Hongarije online bestellen

Als je je keuze uit deze topwijnen hebt gemaakt, kun je hem eenvoudig online bestellen. Wij bezorgen hem snel bij jou thuis zodat je van deze heerlijke wijnen kunt genieten! Vraag gerust ons advies over deze of andere wijnen. Onze wijnspecialisten staan voor jou klaar!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »