Vragen? Bel ons: +32 (0)13 - 77 11 21 - Winkel: Lochtstraat 2, 3272 Testelt - [email protected]

Kennismaking met Tokaj

Kennismaking met Tokaj

Maak kennis met de wijnen uit Tokaj, de Hongaarse wijnstreek bij uitstek.

Tokaj, de Hongaarse wijnstreek met een uitzonderlijke eigenheid

Tokaj is de meest tot de verbeelding sprekende wijnregio in Hongarije. Het is voornamelijk bekend voor zijn gebotrytiseerde Aszú wijn. Overheerlijk, superzoet en toch vol smakelijke zuurtjes. Een meesterstuk. Maar in Tokaj worden niet alleen de Botrytis wijnen gemaakt. Ook schitterende droge witte wijnen vinden er hun oorsprong.

 

Wat al deze wijnen gemeenschappelijk hebben, zijn de druivensoorten waarmee ze gemaakt worden. De typische druif voor deze wijnregio is de furmint [foermint]. Een typisch Hongaarse druif die hoofdzakelijk in Hongarije geteeld wordt. Bij uitstek de meest voorkomende druif in Tokaj. De tweede belangrijkste druif in Tokaj is de hárslevelű [haarchleveloe] die verwant is aan de furmint maar iets meer rondeur aan de wijnen geeft. De derde belangrijke druif is de sargamuskotaly [sargamuskotaïe] die meer aromatische wijnen geeft. Er is echter nog meer dat Tokaj een zo bijzondere wijnstreek maakt.

 

Gelegen in het noord-oosten van Hongarije wordt de streek gekenmerkt door zijn bodem. Tokaj is een zeer oude, voormalige vulkanische streek. Diep vanuit de aardkern werden mineraalrijke gesteenten naar het oppervlak gestuwd. Het nu zacht glooiende landschap verbergt ondergronds een schat aan interessante onderbodems. Meer nog, bijna iedere heuvel heeft zijn karakteristieken samenstelling van löss, veldspaat, porseleinaarde en porfier.

De zeer gevarieerde ondergrond maakt dat de terroirwijnen gemaakt van één specifieke wijngaard, onderling zeer verschillen. Een waar plezier om het verschilt te proeven tussen een Nyulaszó, een Betsek, een Kózephegy of een Szent Tamás. Een beetje vergelijkbaar met de 'climats' uit de Bourgonië.

 

Om je deze prachtige wijnstreek Tokaj te laten ontdekken stellen wij twee verschillende pakketten Tokaj wijnen samen. Elk wijnpakkett is samengesteld uit de domeinwijnen van verschillende wijnmakers. In dit pakket zitten de basis furmint, de hárslevelű en de sargamuskotaly van Zsirai. De druiven komen van verschillende percelen van het domein. Daarnaast de Mád furmint van Szent Tamás en de bio-furmint van Barta. Wij sluiten af met één zoete late-oogstwijn van Zsirai op basis van een blend van furmint en hárslevelű. Over dit eerste pakket lees je hier meer.
Een tweede pakket bestaat uit een selectie terroir wijnen. Dit zijn wijnen van specifieke wijngaarden en bieden een schakering aan complexiteit, aroma's en smaken. Een smaakvolle verdieping in de Tokaji wijnen. 

 

In een volgend blogbericht wordt een andere schat uit Tokaj in de kijker gesteld. De botrytis wijnen. Een verhaal op zich.

 

Geniet.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »