Vragen? Bel ons: +32 (0)13 - 77 11 21 - Winkel: Lochtstraat 2, 3272 Testelt - [email protected]

Champagne hoort helemaal thuis bij feesten.

Champagne hoort helemaal thuis bij feesten.

Geen feestelijkere wijn dan champagne. Met zijn fijne smaak en tintelende bubbels is champagne de wijn bij uitstek ook op oudejaarsavond. Licht, fris en zijn sprankelende bubbels maken hem de gegeerde drank voor feesten zoals oudjaar.

Waar wijnen al duizenden jaren bestaan, is champagne van recentere datum. Ontdekt en op punt gesteld rond 1700, is champagne dus relatief jong. Hoe komt het dat hij in slechts enkele tientallen jaren de feestdrank bij uitstek is geworden van de laatste paar eeuwen?

 

Ontdekking

In de 17de eeuw werden wijnen nog uitsluitend in vaten verkocht en bewaard. In die tijd waren wijnen niet zo stabiel als nu. Allicht in Engeland rond 1700 begonnen lokale handelaars wijnen op fles te trekken. Het gebeurde dat de wijn op de fles opnieuw begon te gisten. De koolzuurgas die hierbij ontstaat loste op in de wijn om bij het openen van de fles opnieuw vrij te komen. Schuimwijn was ontstaan.

Deze mode verspreidde zich snel in de hogere kringen en het is dom Pérignon, een Benedictijnen monnik in Hautvillers tussen Reims en épernay, die de beste schuimwijnen uit de streek maakte.

 

Ontwikkeling

Vanaf 1728 laat de kroonraad het transport van wijn in flessen toe. Een jaar later ziet het eerste champagnehuis het daglicht: Ruinart. Anderen volgen, maar in de 18de eeuw is het hek echt van de dam. De grote champagnehuizen zien het daglicht of worden groot. In diezelfde 18de eeuw verbetert het champagne maken zich en ontstaan nieuw champagnes zoals champagne rosé, champagne “brut”, champagne “millésimés”. In 1927 worden de productiegrenzen van champagne bij wet vastgelegd. Champagne geniet sinds dan een strikte bescherming.

 

Enkele soorten champagne

De “brut” is zonder twijfel de meest geliefde en verspreide champagne. Deze champagne past heerlijk als feest- en aperitiefwijn. Koel, fijn, fris en licht, is hij heel aangenaam te drinken. Guillaume stelt er je twee voor:

Péhu-Guiardel Cuvée Emotion Premier Cru Brut

Péhu-Guiardel Brut

Blanc de blancs is champagne met uitsluitend de witte Chardonnay druif. Geen Pinot Noir of Pinot Meunier in deze champagne:

Péhu-Guiardel Blanc de blancs

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »