Vragen? Bel ons: +32 (0)13 - 77 11 21 - Winkel: Lochtstraat 2, 3272 Testelt - [email protected]

Wat gebeurt er in de winter in de wijngaard?

Wat gebeurt er in de winter in de wijngaard?

In de winter liggen de wijngaarden er ogenschijnlijk doods en verlaten bij. De wijngaard is kaal, het is koud, je ziet er haast niemand. Je kan dan denken dat er niets gebeurt. Maar is dit echt zo?

Na de oogst, als de bladeren in de wijngaard hun volle kleuren hebben, maakt de winter er stilaan zijn intreden. De sappen stoppen met vloeien en de komende maanden is de wijnrank in zijn winterslaap.

Maar echt slapen doet de wijngaard niet. De winter is de aanzet van een nieuw jaar. Het is de voorzet voor de productie van nieuwe wijn. In de winter bereidt de wijnboer zijn land voor op het volgende wijnjaar.

De belangrijkste taak voor de wijnboer tijdens de winter is de snoei. Die is essentieel voor de groei van de ranken en de kwaliteit van de druiven het volgende jaar. Snoeien heeft zijn invloed op het knoppen van de plant. Het beste is om er zo lang mogelijk mee te wachten tot de sappenstroom volledig tot stilstand is gekomen: vanaf december en zeker in januari en februari is het de geschikte moment. De wijnboer zal er aandacht aan schenken niet te snoeien op een moment vorst. Zo wordt vorstschade vermeden, drogen de ranken niet uit en zijn ze minder gevoelig voor ziekten.

 

Snoei in de wijngaard

 

De snoei is erg verschillend naargelang de groeifase waarin de plant zich bevindt. Ook de druivensoort, de wijze waarop de ranken geleid worden, aan een streek verbonden gewoontes en de wijnsoort, spelen een belangrijke rol in de snoei die de planten ondergaan.

Behalve de snoei is het opruimen van het snoeihout een andere belangrijke activiteit in de winterse wijngaard. Het gesnoeide hout wordt verwijderd uit de steundraden waar het zich tijdens de groei vast snoerde. Vaak zijn er in die periode van het jaar in de wijngaarden rookpluimen van vuren te zien. Daar wordt het snoeihout verbrand. Vandaag wordt het snoeihout meer en meer verhakseld en verwerkt tot bodembedekker. Dit past in de evolutie naar steeds meer ecologische wijnbouw.

Andere winteractiviteiten zijn het plaatsen en vervangen van de palen en hechtingsdraden voor de groeiende wijnranken. Na het afronden van dit werk, wordt de tak waaruit nieuwe scheuten zullen groeien, vastgemaakt aan de spandraden.

Tegen dat dit werk gedaan is zitten we in maart en beginnen de knoppen op de wijnrank uit te komen en is de lente aangebroken. Het nieuwe wijnjaar breekt aan.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »